Virtual Reality
Implementatie in Bibliotheken Vlaanderen
©Wix
VR-content (inhoud)
VR-content zijn de afbeeldingen, video's, games en overige inhouden die kunnen bekeken, gespeeld en gemanipuleerd worden met een VR bril en controllers.
Verschillende apps zoals Google Cardboard, Within VR, YouTube, Facebook, Unity, VeeR en Street View bieden content aan. Vaak is het doel entertainment en het verkennen van virtual reality.
​
Oculus en VIVE hebben beiden ook een contentplatform waar ze games en entertainment aanbieden, compatibel met het type bril.
VR-content (inhoud)
VR-content (inhoud) maken
VR-content kan ook zelf gemaakt worden. Het maken van 360°-foto’s of video’s is niet moeilijk indien het nodige materiaal aanwezig is.
Hieronder volgt een handig stappenplan voor het maken van VR-content
Beelden maken
Beelden stitchen
Omzetten naar mp4
Openbaar maken
​​​​​​​​​​​
(1) Het maken van beelden met een smartphone of een 360-gradencamera.
(2) Het stitchen (aan elkaar zetten) van de beelden. Dit kan afhankelijk van het gebruikte toestel of app ook automatisch gebeuren.
(3) Het bestand omzetten naar een mp4-bestand. Dit kan ook automatisch gebeuren, maar is niet altijd nodig bij bepaalde apps.
(4) Content wordt openbaar gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld op YouTube of een andere app die hierboven besproken is, er zijn ook nog andere alternatieven. Eens dit gebeurd is, kan de VR-content bekeken worden in virtual reality.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie mogelijkheden om VR-content te maken:
(1) met een smartphone
​
(2) met een 360° camera
​
(3) met GoPro's
Deze mogelijkheden worden verder toegelicht.